straně otvor pro opylovače. Plody se nazývají sykonium nebo lidově fík. Fíky vyrůstají z úžlabí listů nebo i přímo z větví a kmenů. Jsou tvořeny slabou slupkou, která má zprvu zelenou barvu a později při dozrávání se může vybarvit od žluté, přes hnědou až do fialova. Uvnitř slupky se ukrývá dužnina sladké chuti, obsahující velké množství semínek. Barva dužniny může být rovněž různorodá, od žluté nebo bílé, přes růžovou, až po sytě červenou nebo fialovou. Plody jsou bohaté na vitamín C, B, vápník, draslík, železo…. Můžeme je konzumovat čerstvé, sušené, kandované nebo tepelně zpracované. Plody v našich podmínkách dozrávají od července do října a některé odrůdy mívají dvě úrody. |
I přes to, že fíky vyvinuté z opýleného samičího květenství jsou kvalitnější a většinou i větší než fíky tvořené parthenokarpicky, pro naše podmínky je použitelná pouze skupina Adriatická s odrůdami tvořícími jedlé fíky partenokarpicky a tedy nepotřebující opylovače.
Plody vyrůstají buď na loňském dřevě ( tzv. breba fíky ) nebo na letorostech a tvoří tak ve většině případů hlavní úrodu. Breba fíky jsou důležité pro pěstitele v okrajových lokalitách, kde by hlavní násada nedozrála nebo dozrává jen vyjímečně. Vzhledem k tomu, že breba fíky se tvoří na loňském dřevě je důležité zajistit aby nedošlo k poškození, odřezání nebo omrznutí konců výhonů. Pro tento způsob pěstování je nejvhodnější použití kontejnerů a zimování rostlin v garážích, sklepech, stodolách a podobných místech s minimální zimní teplotou jen několik stupňů pod 0°C. |